#resipi

9,092 posts tagged with #resipi

Photos and Videos about #resipi

Sos char kuew tiaw tu sis buat sendiri je. Nanti sis share video lain camne sis buat stok sos char kuew tiaw tu. ⠀ Daun kuchai tinggal byk tu je. ⠀ Siapa macam sis jenis tak suka taugeh? Kalau boleh elak ada taugeh, mmg akan elak. ⠀ Kalau letak jugak, mmg gigih la asingkan taugeh letak tepi. ⠀ Kalau dh byk sgt, takde masa nak asingkan semua taugeh, terpaksa telan lah jugak taugeh tu cuma hilang nikmat kesedapan masakan yg kita nak makan tu. sebab rasa taugeh tu dah kacau. Huhu ⠀ Jadi sis kalu goreng apa-apa mee, mmg tak letak taugeh. Nasib la yg lain tak kisah kalau sis tak letak taugeh bila masak mee. ⠀ Dapatkan promosi Shaklee di @vitaminbyzai ⠀ #zinniazacooks ⠀ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Bahan Bahan untuk Nasi Goreng Telur Asin --‐------------------------------------------------------------------------------------------ 1 mangkuk Nasi 1 bawang merah (kisar) 3 ulas bawang putih (kisar) Cili padi hiris 1 bawang merah hiris 1 sudu kicap cair 1 sudu serbuk pati ayam 1 biji telur asin dipotong kecil2 Garam secukup rasa. ---‐----------------------------------------------------------------------------------------- Cara menyediakan •Tumis bawang, bawang putih ,bawang hiris dan cili padi hiris.Goreng hingga garing dan wangi •masukkan pati ayam dan kemudian telur asin.gaul rata •masukkan nasi dan gaul rata. •Buburkan kicap cair dangaram secukup rasa Nasi Goreng telur asin Siapppp! #nasi #nasigoreng #nasigorengtelurasin #telurasin #saltedegg #saltedeggfriedrice #friedrice #resipi #receipe #instafood #masakapa #masakcampakcampak #bendabolehmasakbuatpebeli #igfood #videomasak #jommasak #jommakan #simplecooking #homecooking #breakfast #sarapan #sarapanpagi #lunch #makantengahhari #dinner #mealprep #receipe #resipi

Siapa kata anneh di kedai mamak saja boleh buat roti canai? . Recipe by @aunty.zah available in English on butterkicap.com . * 1 kg tepung gandum * 1/4 cawan mentega * 1 1/2 cawan air * 1/2 cawan susu * 1 biji telur * 1 sudu teh susu pekat * 1 sudu twh garam * 1/2 can minyak (boleh diganti dengan 1/2 cawan mentega) * 1 cawan minyak Cara-Cara: 1. Campurkan semua bahan cecair ke dalam mangkuk. 2. Masukkan tepung dan uli menjadi bebola. 3. Tuangkan secawan minyak ke dalam mangkuk besar. Bentuk bebola kecil daripada adunan doh dan masukkan ke dalam mangkuk berisi minyak. Anda akan dapat 18 bebola kecil dari resepi ini. Biar doh rehat selama 5-6 jam. 4. Ratakan bebola doh. Menggunakan dua tangan, tebar doh dalam pergerakan bulatan, sambil lempar doh di atas meja setiap kali anda tebar. Proses ini akan meregangkan doh. 5. Apabila sudah cukup nipis, tarik penjuru doh hingga hampir lutsinar. 6. Lipat ke dalam. Kemudian, gulung dari kedua-dua hujung. Letakkan satu gulungan di atas satu lagi gulungan. Ulang langkah 4-6 hingga semua bebola doh siap ditebar dan digulung menjadi bebola berlapis. * Apabila anda bersedia untuk masakkan roti canai, perlahan-lahan penyekkan setiap doh berlapis hingga rata seperti lempeng atau pankek. * Panaskan kuali rata atas api sederhana dan masak setiap bahagian hingga perang keemasan. . . . #butterkicap #roticanai #mamak #mamakfood #malaysia #malaysianfood #roti #auntyzah #masakanmalaysia #masak #homemade #sedap #resipi #resepi #recipe #momscooking

Resipi ikan cencaru sumbat 🐟 . bahan cencaru yg tlh dibelah belakang dan digorengkan . cili mesin bwg putih serai yg di tumbuk halus atau blend asam jawa garam gula (tuk balancekan dgn asam bukan tuk rasa manis pengat) . Cara-cara : . campur bahan smua dan masakkan atas api sehingga cili pekat. sumbatkan kat caru goreng tadi. taraaaa siap makan. . Kredit Resepi : siti hajar #jjcmtv3 #resepi #resipi #makanan #makan #resepimudah

Anak sy hantu sardin...nak suruh dia mkn banyak....masak la sardin... tapi anak cakap nak bagi lg feel ...sardin tu kena operate pastu tulang letak tepi.. Makan last sekali...camtu ke??.. tanya je ni....org lain mkn sardin camni jugak ke??🤔 . Perkongsian : Habeeb Hj Husin . . Jangan lupa LIKE💗 KOMEN💬 SHARE 📤TAG 👥👤 . . . #restoran #resipi #masakan #makanan #kampung #wanita #shawl #tudung #ctdk #rotikaya #ikan #belut #sisikikan #siangikan #ikanbilis #ikanbakarrempah #ikansardin #ikansalai #salmon #tuna #ikankembung #sardin #keli

die macam ni.. katakanlah coach - breakfast : nutrition snacking pg : buah lunch : nasi ikut mp snack ptg : roti + pb malam : nutrition . kat sini coach dah ada kawalan kalori intake sehari dah . so simple . sebab kadang kita eat clean pun belom menjamin ada berlakunya pengurangan kalori intake . tu yg berat tak turun tu.... . . 📱COACH AIDA 0173073463 📱COACH FAHMI 01126270628 #kurussebelumraya #jomkurus #wlconline #nakkurus#naklangsing #fitnesssakinah #cabaranturunberatbadan #coachkurus #onlinecoaching #instagramers #simplysiti #likeforlike #tagsforlikers #bajusaizbesar #produkkurus  #jubahmurah #pakatanharapan #begbirkinhermes #dramamelayu #azamnakkurussetiaptahun #pkr #umno #travel #umrah #resipimudah #kuruscepat #produkkurusberkesan #resipimudah #resipi #resipisihat

NIAT / INTENTION :👇🏻 . kenapa nak turun berat ? kenap nak join advance coching dgn coach aida ? kenapa tak nak turun berat ? haaa... soalan last tu 😅 tu pun niat yaaa.. alin anything we do sebenarnya mmg ada niat . just kena clarity kan niat kita tu . kalau takat niat nak kurus , kurus je la dapat . kalau niat nak ubah lifestyle dgn kawan2 baru , nak ideal weight - tu yg kita alan dapat . . so what is your niat / intention ? . . 📱COACH AIDA 0173073463 📱COACH FAHMI 01126270628 #kurussebelumraya #jomkurus #wlconline #nakkurus#naklangsing #fitnesssakinah #cabaranturunberatbadan #coachkurus #onlinecoaching #instagramers #simplysiti #likeforlike #tagsforlikers #bajusaizbesar #produkkurus  #jubahmurah #pakatanharapan #begbirkinhermes #dramamelayu #azamnakkurussetiaptahun #pkr #umno #travel #umrah #resipimudah #kuruscepat #produkkurusberkesan #resipimudah #resipi #resipisihat

Sarapan pagi ni...Ubi kayu rebus cicoh nyor.. . Korang dah sarapan pagi ke??? . . Jangan lupa LIKE💗 KOMEN💬 SHARE 📤TAG 👥👤 . . . #restoran #resipi #masakan #makanan #kampung #wanita #shawl #tudung #ctdk #rotikaya #kelapa #santan #kelapaparut #ubikayu #ubikeledek #ubikayurebus #kentang #kentanggoreng #sarapan #sambal #sambalikanbilis

Manfaat minum air kosong pada waktu-waktu tertentu. . Jangan pandang remeh pada air kosong ye~ 😊 . . Jangan lupa LIKE💗 KOMEN💬 SHARE 📤TAG 👥👤 . . . #restoran #resipi #masakan #makanan #kampung #wanita #shawl #tudung #ctdk #rotikaya #airkosong #airmasak #airmineral #tealive #sihat #kesihatan #motivasi #diet #kurus #lemon #shaheizysam

Cili Giling Fil Fils memang sedap. Kalau tak sedap memang takda feel.🤭 Jom kita menyambal dengan menggunakan cili giling ni. Gerenti puas hati 🤗🌶 . . Sesiapa berminat hendak menjadi agent boleh direct hubungi saya ya. Tapi jangan mengorat tau 😘😜 - #regrann . . Siapa berminat Jom order lekas! Sekali rasa baru Feeeeels 😋 . . http://www.wasap.my/60135973734/filfils http://www.wasap.my/60135973734/filfils http://www.wasap.my/60135973734/filfils . . Follow : @filfils @filfils @filfils @filfils . . #ciligiling #sambalterbaik #sedap #masakan #resipi #secretrecipe #rahsiamasakan #bazaarpaknil #tutorialmasakan #selamatberbuka #salamramadhan #sambalmeletop #sambal #paidreviewmalaysia #paidreviewmurah #paidreview #igreview #giftreview #murah #sambaloriginal #ciligilingsedap #sambalsedap #masakmerah #ketukketukramadhan #meletop #instafamousmalaysia #soscili #sauce #jjcm

Menu simple untuk mommy yang nak mudah dan pantas. Takde alasan lagi nak bagi anak makan makanan berkhasiat. . Wajib ada 2 bahan penting ni dalam rumah mommy tau! Time nak guna, just tabur je dalam masakan. Lagi 1 garlic powder pun boleh guna juga dalam menu ni. Tak payah susah2 dah potong bawang. Kan mudah je kerja mommy. 😁 #babyfoodselangor #buburbayi #babyfoodsungaibuloh #babyfoodmeru #babyfoodterengganu #babyfoodpahang #babyfoodkedah #babyfoodpenang #babyfoodkelantan #babyfoodjohor #babyfoodbangi #babyfoodshahalam #ctdk #mesratravel #food #viral #trending #foodporn #resipi #makananbayi #bazarpaknil #spiceset #codsaujanautama

Tomyam ayam & cendawan dengan kueh tiaw. Dek kerana ramai ahli keluarga yang tak berapa sihat sekarang & saya juga mengejar masa bekerja, makanya, ini resipi mudah untuk makan dengan kueh tiaw mahupun nasi. Bahan: 4 keping bahagian isi ayam dipotong kecil 1 batang lobak merah dihiris serong 1/2 bunga kobis, dihiris besar 10-13 kuntum cendawan tiram 6 helai daun limau purut 3 batang serai, diketuk 8 biji cili padi 2 biji bawang besar, belah 4 1 inci lengkuas dihiris nipis 2 biji limau nipis, perah jusnya 1 pek kecil pes tomyam pilihan 1 kiub tomyam 1 sudu besar gula Garam secukup rasa Air secukupnya Bahan kisar halus: 2 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 3 biji cili merah 1 biji tomato (pilih masak ranum) Penyediaan: 1. Panaskan 5 sudu besar minyak dalam periuk. Tumis bahan kisar halus & serai hingga wangi. Masukkan air lebih kurang 1 liter. Kacau sebentar & biarkan mendidih. Masukkan pes tomyam, kiub tomyam & lengkuas. Masak sebentar & masukkan lobak merah serta ayam. Masak hingga lobak sedikit empuk (masak dalam 4-5 minit). 2. Masukkan daun limau purut, cili padi, bunga kobis, cendawan, & bawang besar. Kacau & masak hingga sayur lembut. Masuk sedikit gula & kacau rata. 3. Tuang jus limau nipis, kacau & akhir sekali masukkan gula & garam secukup rasa. #tomyam #tomyamayam #tomyamayamcendawan #resipi #resipisihat #resipimudah #mudahnyamasak #chefinthekitchen #dapurrinarudy

Combo tsunami 😍😍😍 . Combo tsunami letop meletop kebabomm.. ☄️💥 . Nak celebrate berdua bertiga je tp taknak kek yg besar2? . Atau nak cuba sesuatu yg lain? Jom cuba combo tsunami sabrina bakery ni. Dah la Jimat berbaloi2 😍😍 . Dengan gabungan 2 jenis kek : . Whoopie pie + nutella cheese tart. Confirm menangis bila makan. . Terasa cheese cair dalam mulut gitewww..😋😋 . RM35 RM35 RM35 . www.wasapy/60142226435/combotsunami . #sabrinabakery #mamasab #mamasabwarrior #agentsabrinabakery #cake #gulacakery #cakes #cakemash #scrumptioussugar #pavlova #romahterlajaklaris #cake #cheese #secretrecepi #cakedecorating #cakejelantiung #cakepops #cakeboss #cakecakecake #cakelove #cakeshop #birthdaycake #cakelover #chocolatecake #tempahankek #cheese #cheesecake #cheesetartsedap #resipi #resipimudah #cakedeliverykl #cakedeliveryshahalam

Repost• @samovalounge Bukan saya je cair tengok awak. Ice cream pun cair sekali wak - Bingsu fruity🥭🍓🥭🍉🌹 • • • • Jangan lupa LIKE💗 KOMEN💬 SHARE 📤TAG 👥👤 . . . #restoran #resipi #masakan #makanan #kampung #wanita #shawl #tudung #ctdk #rotikaya #asam #serbukasam #kuahrojak #kecur #jeruk #asamboi #lemon #gulagula #manis #jajan #kelantanese #kotabharu #samovalounge

#dinner for today inspired by the , i called her the 'glow skin ambassador' on #twitter #youtube @maisarahmahmud , who took the #recipe from #rasashare #resipi "Chinese stir fry crispy chicken" , not bad at all, but I need to add more cili🌶🌶🌶 padis..for the extra added kick 😉😅 . . Ps: Do check out her out on socmed platforms for drugstores skincare recommendation, theres lots of success stories. . . #simplerecipes #asiandishes #asianfood #food #dinnerideas #chickendishes #chinesestylestirfrychicken #eat #homecookfood #cookwithlove

Siapa ada perkakas dapur lebih boleh buat camni, pantau suami yang suka balik lambat atau curi2 keluar😂😂😂 . . Jangan lupa LIKE💗 KOMEN💬 SHARE 📤TAG 👥👤 . . . #restoran #resipi #masakan #makanan #kampung #wanita #shawl #tudung #ctdk #rotikaya #dapur #petua #petuadapur #tipsdapur #perkakasdapur #tupperware #pinggan #mangkuk #kuali #senduk #periuknasi #suami #isteri

Raya haji haritu saya pegi tempat buat keropok, hajat hati nak beli keropok lekor...ternampak benda ni ditulis "kepala keropok". . Saya pun tanya la, "apa benda ni".. Penjual tu kata "ni la kepalo kerenpuk hak yang buat kerenpuk kering tu". "Ni kepala dio lah". . Saya tanya "sedap ke kak?" Dia kata "sendap lah dik, munrah je rm3 sekinlo"... Saya pun beli la.. . Ni dari cuti raya haji haritu duk makan kerenpuk ni, sedap... Saya suka goreng pengsan2 gitu je.. Cincah pulak kerenpuk dengan sos dan mayonis huk alohhh adik kakokkk sedak telajokkkk.. . edit lah sikit, peniaga tu kata kepala kerenpuk ni jarang2 ada. Kebetulan diorang tengah buat kerenpuk keping masa tu, rezeki saya lah hari tu. . Kredit : Noor Aini Nasaruddin . #restoran #resipi #masakan #makanan #malaysia #kampung #terengganu #terengganufood #kualaterengganu #keropok #kerepek #maruku #keropokikan #keropokudang #keropoklekor #keropoklosong #rangup

Bayangkan banyak tu minyak masuk badan kita dari hirup kuah je😌😌😌 . . Jangan lupa LIKE💗 KOMEN💬 SHARE 📤TAG 👥👤 . . . #restoran #resipi #masakan #makanan #kampung #wanita #shawl #tudung #ctdk #rotikaya #minyak #minyakzaitun #gulai #sambal #lauk #laukpauk #sihat #kesihatan #motivasi #masaklemakciliapi #goreng #keropok #kkm

| CHICKEN BASIL FRIED RICE | Acik Oyen Catuuuu!! Comfort food 💡Versi ni tak pedaih sebab tak letak cili api. Aku tak boleh makan pedaih2 sat gi beghasa macam nak begaduh dengan oqang. Hahaha. Sapa kaki makan pedaih tu boleh letak cili api tu tumbuk sekali udang keqing. Ikut la kalau takmau letak ayam boleh letak seafood. Jangan dok p letak monyet ja 🤣 Tak payah letak garam dah sebab udang kering, seafood sauce dengan sos ikan tu dah masin. Bahan-bahan: 2-3 cili hidup merah ( tumbuk) 5-6 ulas bawang putih ( tumbuk) 1 sudu besar udang kering ( tumbuk) 3-4 sudu besar minyak zaitun 1 biji bawang holland (dihiris) 150g dada ayam 1-2 sudu besar seafood sauce @adabi_consumer sos ikan secukup rasa 2 cawan nasi putih sejuk 1 sudu besar kicap manis segenggam daun selasih cili hidup merah • #nasigorengdaunselasih #chickenbasilfriedrice #daunselasih #padkrapao #basilleaves #thaibasil #foodpornmalaysia #foodmalaysia #instafood #resipi #tasty #cookingvideo #syedkitchenette

"Penat belajar mcm2 PJJ tapii kek masih tak boleh jual??" Kenapa perlu join Online Class Mamasab Academy? - Penerangan lengkap melalui video - Bahan di simpan dalam FB Group, senang untuk diakses pada bila- bila masa *BONUS ⭐⭐* Untuk students yang membeli 10 Resepi secara berkala satu satu atau sekali gus , mereka akan dapat : 👍🏻Percuma Support Group FB 👍🏻Percuma Basic Setup Business Baking 👍🏻Percuma sharing session Sales dan Marketing bersama Mamasab sendiri Founder Sabrina Bakery selama 12 bulan Mamasab akan share teknik dan sistem yg di guna oleh mamasab mcm mana secara partime Baker masih bekerja capai sale 1 juta setahun Dan tahun kedua 2017 setup kedai fizikal julai 2017.. Dan mama mencapai sale 4 juta.. ================= Untuk students yang membeli 30 Resepi secara berkala satu satu atau sekali gus , mereka akan dapat : 👍🏻Percuma Support Group FB 👍🏻Percuma Basic Setup Business Baking 👍🏻Percuma sharing session Sales dan Marketing bersama Mamasab sendiri Founder Sabrina Bakery selama 12 bulan 👍🏻Percuma Module Bina Sistem Agent dan Dropship berdasarkan pengalaman membina Agent yg mencapai sale 250ribu sebulan Mama akan ajar teknik n sistem yg mama guna pakai.. #kelaspjjonline #mamasablovers #masaksendiri #resipi #biskut #makan #food #roadtonextjutawanbakery #onlinebakingclassmamasab #pjjonlineclass #mamasabacademy #foundermamasabbakeryturunpadang #sedutilmujutawanpercuma Wasap 0193787527 tekan link di bio ya😍😍😍

ni salah seorang peserta coach yg dah LOCK berat ideal 48kg... alhamdulillah siapa kata faktor usia susah dpt berat ideal ? she did it !! . i always pray and proud of all my coachees punya result . i know it wanst easy . the journey . but because of mereka trust me and my program alhamdulillah tabarakallah ni lah hasil nya♥️ . best ke best lock berat ideal ni ? . 📱COACH AIDA 0173073463 📱COACH FAHMI 01126270628 #kurussebelumraya #jomkurus #wlconline #nakkurus#naklangsing #fitnesssakinah #cabaranturunberatbadan #coachkurus #onlinecoaching #instagramers #simplysiti #likeforlike #tagsforlikers #bajusaizbesar #produkkurus  #jubahmurah #pakatanharapan #begbirkinhermes #dramamelayu #azamnakkurussetiaptahun #pkr #umno #travel #umrah #resipimudah #kuruscepat #produkkurusberkesan #resipimudah #resipi #resipisihat

Kelmarin baru je suami belikan udang. Dia tau sis hantu sambal udang. Tup-tup malam semalam, kawan suami ada bagi udang galah. 🦐🦐🦐🦐🦐 ⠀ Baru lepas mancing katanya. Banyak sangat udang galah dia dapat. Jadi dia bagi lah kawan-kawan dia termasuklah suami sis satu plastik penuh tu. Alhamdulillah rezeki. ⠀ Esok-esok kita masak udang galah pulak. ⠀ Sedang mencari produk Shaklee pilihan? Boleh terus ke @vitaminbyzai . Sis trusted seller since 2012. ❤️ ⠀ #zinniazacooks ⠀ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ⠀

(@edafata)

23 Hours Ago

Butter cheese cake n just trying a new recipe ..recipe from @cheta_78 @surianti_kitchen teatime with my favourite Earl Grey Tea from @cameronvalleytea n no this is not a paid review 😂 Bahan -bahan : 250 g butter 200 g cream cheese 200 g gula castor 5 biji telur grade A 1 sudu kecil esen vanila 250 g tepung gandum 1 1/2 sudu kecil baking powder Cara -cara : 1) Satukan tepung n baking powder, ayak n ketepikan. Pukul mentega n gula hingga betul2 kembang n kelihatan sedikit pucat. Masukkan cream cheese n pukul lagi hingga sebati n tidak berketul. 2) Masukkan telur satu per satu sambil dipukup lagi selang satu minit tiap kali sblm dimasukkan telur yg baru. 3) Masukkan esen vanila 4) Masukkan bahan ayak sedikit demi sedikit sambil dipukul perlahan atau kaedah kaup balik hingga sebati. 5) Gris loyang 9 x 9 in alas dgn baking paper, gris sekali lagi n masukkan adunan. 6) Panaskan ketuhar terlebih dahulu selama 10 min n bakar kek pd suhu 160d c selama 50 min (api atas bawah) #resipiedafata #jemputmakan #minumpetang #teatime #keksedap #buttercake #buttercheesecake #kekbutter #kongsiresepi #resipi #sedap #sedapgiler #jommakan #malaysianfoodie #foodmalaysia #foodpornmalaysia #feedfeed #caketime #foodphotography #sedapsangat #cakestagram #delicious #foodpic #yummy #kongsiresepi #jommakan @cameronvalleytea

Haaa ni sos cheese padu teruk tau 🤭 Tak nak cuba ke 😋 . . Tag kawan yang suka makan cheese! 😍🧀 . Ig ni menjual cheese powder yang tengah viral sekarang ni! . Rasa macam cheezy wedges kat kfc 🧀🧀 Senang nak dijadikan sos ayam, fries, kentang dan macam macam lagi 🍟🍔🧀🍕🌭 . Satu pek original- RM15 🧀 Satu pek spicy -RM16🧀🌶 . Semenanjung Malaysia - RM8 Sabah & Sarawak -RM12 . Kami ada buat promo utk 10 pembeli terawal. Nak tahu tentang promo tersebut? Cepat tekan link di bio! 😍 . Kami juga menyediakan khidmat cod di kawasan Kuala Lumpur! 🚗🚗💨 Khidmat Self pickup di bangsar juga disediakan 🎁 . #cheesepowder #cheesepowdermurah #cheesepowderhalal #cheesepowdermalaysia #cheese #mukbang #asmr #mukbangasmr #mukbangvideo #asmrmukbang #malaysia #viralmalaysia #makan #makanmakan #foodporn #mukbangvideo #instafood #soyummy #foodrecipe #resepimakanan #recipe #resipi #resipimudah #sedap #healthyrecipe

🇲🇾SSODD MIXER 7L 🇲🇾 New‼️ Solid‼️ Beautiful‼️ Smooth ‼️ Satisfaction‼️ Enjoyable‼️ Completely to be YOURS‼️‼️‼️ . . Whatsapp 010 394 2369 . . . . . . #kutubarumodern #kutu #kutussodd #kutumixer #kutuoven #ssodd #ssoddovenreview #ssoddmarketplace #bazaarpaknil #marketplace #igshop #malaysianfood #malaysianbakers #homemademalaysia #homebakermalaysia #igshop #bakery #igshopmalaysia #instashop #resipi #bakermalaysia rmalaysia #bazaaronline #sayajualonline #onlineshop #dropshipmalaysia #usahawan #cikgucikgi #satinrose #mixer #mixerviral

Roti sekaya sesedap rasa. idea utk sarapan esok 😍 . Resepi : 5helai daun pandan (blend 1 cawan air/tapis ambik air jer) 1biji telur 1kotak santan atau 1tin susu cair 1sudu besar tepung jagung Gula n garam secukup rasa . Bancuh semua bahan bagi sebati, letak atas dapur bagi mendidih. Kacau selalu jangan bagi berketul, ok dh siap . . **Saya guna roti biasa ,kukus dulu sblm di hidang . Kredit: Elyani Khai . #restoran #resipi #masakan #makanan #malaysia #kampung #rotikaya #roti #rotibakar #rotiboy #roticanai #rotipuri #serikaya #cicah #krim #manis #coklat #nutella #hershey #cadbury #sarapan

🇲🇾SSODD MIXER 7L 🇲🇾 New‼️ Solid‼️ Beautiful‼️ Smooth ‼️ Satisfaction‼️ Enjoyable‼️ Completely to be YOURS‼️‼️‼️ Whatsapp 010 394 2369👈👈👈 . . . . . . #kutubarumodern #kutu #kutussodd #kutumixer #kutuoven #ssodd #ssoddovenreview #ssoddmarketplace #bazaarpaknil #marketplace #igshop #malaysianfood #malaysianbakers #homemademalaysia #homebakermalaysia #igshop #igshopmalaysia #instashop #resipi #bazaaronline #sayajualonline #onlineshop #dropshipmalaysia #usahawan #cikgucikgi #ungu #violet #mixer #mixerviral

Siapa suka makan Rojak Sotong Kangkung? Ha... Sedap kan? Jika biasanya anda beli je hidangan ni, anda pun boleh buat secara homemade. ROJAK SOTONG KANGKUNG BAHAN-BAHAN: 1 ekor sotong kembang | dicuci bersih 1 ikat kangkung muda | dicuci bersih Bijan panggang secukupnya - jika guna bijan biasa, goreng tanpa minyak terlebih dahulu Bawang goreng secukupnya - lebih sedap jika guna bawang yang digoreng segar BAHAN SOS: 2 ulas bawang putih | tumbuk halus 2 biji cili merah | tumbuk halus 4 sudu makan petis udang 2 sudu makan sos hoisin 2 sudu makan sos plum 1 sudu makan sos tiram 1 sudu makan kicap pekat Gula secukup rasa 1 cawan air Sedikit bancuhan tepung jagung | jika perlu CARA MEMASAK: - Untuk menyediakan Rojak Sotong Kangkung, didihkan air dan celur kangkung hingga lembut. Kemudian celur sotong. Hiris nipis dan ketepikan. - Untuk sos, masukkan air, cili merah dan bawang putih. Didihkan. - Kemudian masukkan petis udang, sos hoisin, sos plum, sos tiram dan kicap pekat. Kacau sebati dan rasa. Jika perlu, tambah gula. - Didihkan sos. Jika cair, masukkan sedikit tepung ajgung untuk memekatkannya. - Angkat dan tuang kedalam pinggan berisi kangkung dan hirisan sotong. - Tabur bijan dan bawang goreng dengan secukupnya. - Sedia untuk dinikmati. Info Chef: Sotong kembang agak berbau. Bagi menghilangkan bau hanyir, boleh rendam seketika di dalam air berisi jus limau. Barulah Rojak Sotong Kangkung anda rasa lebih sedap. . . #rasashare #majalahrasa #tip #petua #resipi #recipe #resepi #foodhacks #foodporn #homemade #rojakkangkung

AYAM Teriyaki... Sedapnya 🤤 BAHAN-BAHAN: 2 keping isi dada ayam | hiris 1/4 cawan kicap cair 2 sudu makan cuka makan 1 sudu makan parutan halus halia 2 sudu makan minyak bijan 1 sudu makan gula perang/gula putih 1 sudu makan sedikit minyak masak 1 sudu makan bijan putih | goreng tanpa minyak 1 pokok daun bawang | hiris halus Garam dan gula secukup rasa CARA MEMASAK: - Bersihkan dada ayam, hiris memanjang setebal anggaran 1/2cm. - Dalam mangkuk, gaulkan dada ayam bersama kicap cair, cuka makan, parutan halia, minyak bijan dan gula. Perap selama 15 minit. - Bakar ayam dalam ketuhar dengan suhu 180C lebih kurang 15 minit. Angkat dan ketepikan. - Sementara itu, campurkan minyak bijan, cuka makan, kicap cair dan gula dalam mangkuk. Kacau rata. - Panaskan minyak, tumiskan parutan halia hingga wangi. - Seterusnya, masukkan campuran sos tadi, kacau rata dan biarkan hingga kuah pekat. - Masukkan ayam dan tutup api. - Taburkan bijan dan gaul rata. - Sebelum dihidangkan taburkan sedikit lagi bijan dan hirisan daun bawang jika suka. . . #rasashare #majalahrasa #tip #petua #resipi #recipe #resepi #foodhacks #foodporn #homemade #ayamteriyaki

➡️Follow @kuali_tak_bertangkai Bahan Bahan untuk Kuah Mee Soto --‐------------------------------------------------------------------------------------------ 1kg Mee kuning / bee hoon Taugeh 10 keping kepak ayam –(mane2 bahagian pun boleh lah) 1 sudu serbuk jintan manis  1 sudu serbuk jintan putih  2 sudu besar serbuk lada putih  Cengkih, bunga lawang, kayu manis,pelaga ½ cawan santan pekat 1 sudu serbuk pati Ayam 5 ulas bawang merah - hiris 3 biji bawang merah(kisar) 1/2 inci halia - (kisar) ½ sudu serbuk kunyit 2 batang serai (ketuk) daun bawang(untuk hiasan) Bawang goreng(untuk hiasan) ---‐----------------------------------------------------------------------------------------- Cara menyediakan . •panaskan minyak •Tumis kayu manis,bunga lawang,cengkih dan pelaga •kemudian masukkan jintan putih dan jintan manis dan serai •Masukkan bahan bahan kisar.Goreng hingga garing •masukkan air secukupnya •masukkan lada putih •bila sudah mendidih masukkn ayam •biarkan hingga ayam masak •masukkan garam dan serbuk pati Ayam dan akhir sekali santan. • Kuah Mee Soto Siappppp! Bolehlah dihidangkan bersama mee kegemaran #meesoto #soto #sotoayam #chicken #resipi #receipe #instafood #masakapa #masakcampakcampak #bendabolehmasakbuatpebeli #igfood #videomasak #jommasak #jommakan #simplecooking #homecooking #sarapan #sarapanpagi #makanpetang #makantengahari #makanmalam #breakfast #lunch #dinner #mealprep #receipe #resipi

Buat Sendiri Cendol Kampung Lebih Puas Hati! Bahan-bahan: 1 cwn tpg beras 1 cwn tpg gndum 3 cwn air daun pndan 1 cwn air kapur(kapur mkn letak sikit ye jgn letak byk kn pijor plak lidah) Sdikit pwarna hjau Cara penyediaannya: 1.Masukkan kesemua sekali dan kacau ats api yg sederhana kecik kacau smpai adunan jd pekat n likat Kemudian blh la letak dlm acuan utk d jadikan cendol 2.Sblm nk tekan dlm acuan sdiakan air putih dlm bekas ye credit : Roshida Rifqi Raisha‎ #mahn #rasashare #majalahrasa #tip #petua #resipi #recipe #resepi #foodhacks #foodporn #homemade #cendol

Cara Mudah Buat Ayam Paprik Terlajak Sedap Cara buatnya sangat mudah dengan langkah-langkah berikut. Bahan-bahan: Ayam bahagian dada Serbuk kunyit Garam secukup rasa Cara memasak: Langkah 1: Potong dadu ayam + kunyit sikit + garam goreng ayam separuh masak. Ketepikan. step 1. Bahan sos: Bawang merah Bawang putih Halia (Tumbuk 3 bahan-bahan) ni sehingga lumat ) bahan sos. Bahan-bahan tumis: Bahan- tumbuk tadi (3 bahan tadi) serbuk cili serai 1 batang daun limau purut sos tiram sos cili kicap manis (bubuh ckit je nak bagi warna sos cantik) bahan tumis. Cara memasak: 1.Tumis 3 bahan tadi + serbuk cili + serai+ daun limau purut. 2.Tumis sehingga garing kemudian masukkan air dan tambah sos cili, sos tiram, kicap. Tambahkan lagi garam & perasa. 3.Apabila sudah masak pecah minyak sempurna masukkan ayam yang digoreng separuh tadi + sayuran (kacang panjang,bawang besar,cili besar) 4. Siap untuk dihidang. . . #rasashare #majalahrasa #tip #petua #resipi #recipe #resepi #foodhacks #foodporn #homemade #ayampadprik

COACH AIDA
(@coachaida)

1 Day 3 Hours Ago

ramai buat ni . baru start diet terus nak cuit cuit . sikit je katanya . tp tu lah.. kata sikit tp tgn x henti dok menyuit.. kalori is still there.. . . fhm ke fhm ni😅 . 📱COACH AIDA 0173073463 📱COACH FAHMI 01126270628 #kurussebelumraya #jomkurus #wlconline #nakkurus#naklangsing #fitnesssakinah #cabaranturunberatbadan #coachkurus #onlinecoaching #instagramers #simplysiti #likeforlike #tagsforlikers #bajusaizbesar #produkkurus  #jubahmurah #pakatanharapan #begbirkinhermes #dramamelayu #azamnakkurussetiaptahun #pkr #umno #travel #umrah #resipimudah #kuruscepat #produkkurusberkesan #resipimudah #resipi #resipisihat

Ini Rahsia Rasa Teh Sedap Sempurna & Takda Masalah Angin. . . Anda penggemar teh? Tapi sayang rasa teh yang disediakan tidak sempurna seperti yang anda inginkan walau pun bermacam tip dan petua telah dicuba. Jangan salahkan teh ye, mungkin tip ini boleh memberikan anda hasil teh seperti diinginkan. Untuk hasilkan air teh yang sedap, selain air mesti panas, anda juga perlu rendam teh sekurang-kurangnya empat minit untuk teh hitam dan kurang empat minit untuk teh hijau. Ini kerana selama ini kebanyakan dari anda hanya merendam teh tidak lebih dari dua minit. Sebenarnya teh perlu waktu yang lama untuk mengeluarkan aroma dan juga rasanya. Empat minit adalah waktu paling sesuai untuk merendam teh dalam air panas mendidih. Selain cara merendam teh, pemilihan cawan juga mempengaruhi rasa teh. Oleh itu, elakkan menggunakan cawan yang dibuat dari tanah liat. Sebaliknya pilih cawan porcelain untuk mengelakkan perubahan pada rasa dan mengurangkan kemungkinan cawan pecah. Diharapkan tip ini memberikan manfaat kepada anda pengemar teh. Selamat mencuba... . . #rasashare #majalahrasa #tip #petua #resipi #recipe #resepi #foodhacks #foodporn #homemade #viral #teh #tea

Ya ampun.. Perangai.. Cer MENTION sesiapa yang korang kenal perangai camni? 😚😚😚 . . Jangan lupa LIKE💗 KOMEN💬 SHARE 📤TAG 👥👤 . . . #restoran #resipi #masakan #makanan #kampung #wanita #shawl #tudung #ctdk #rotikaya #kawan #sahabat #rakan #motivasi #keluarga #ibu #makan #mamak #kfc #mcdonalds #tealive #shopee #lazada #dahmakan #foodpanda #grabfood #pizzahutmalaysia

RESIPI AYAM MASAK KICAP Masakan mudah tapi bukan semata mata tuang kicap je tau😅.. BAHAN-BAHAN : 1/2 ekor ayam gaul dgn garam n kunyit (goreng) 1 biji Bwg merah (hiris) 2 ulas Bwg putih (ketuk) Halia (hiris) tumbuk @ blend 1 bwg merah, 1 biji bwg putih & halia.. 1 senduk cili kisar 1 sudu rempah kari daging (optional) 2 sudu sos cili 1 sudu sos tiram 2 sudu sos abc 1 sudu kicap pekat 4 sudu kicap lemak manis 1/2 cwn air (if nk berkuah letak lebih skit) 1 btg Kayu manis 2 Bunga cengkih 1 bunga lawang 1 btg serai (ketuk) Bwg besar potong bulat Ubi kentang (goreng dulu) Cili padi Daun sup & daun bwg CARA-CARA : Tumis bwg merah, bwg putih, halia & serai hingga kekuningan.. Masukkn bwg2 n halia yg ditumbuk hingga bau wangi.. Masuk cili kisar & rempah.. Masak hingga pecah myk.. masukkan sos cili, sos tiram, kicap abc, kicap pekat & kicap lemak manis.. kacau2 (boleh masukkan bawang besar potong bulat.. masukkan ayam goreng... gaul sebati nampak pekat sgt masukkan air... dah masak.. tabur cili padi dgn daun sup & daun bwg *tak perlu letak bahan perasa sbb kicap2 n sos dh cukup manis n masin.. Kredit resipi: Mami Mirza #rasashare #majalahrasa #tip #petua #resipi #recipe #resepi #foodhacks #foodporn #homemade #ayammasakkicap

Daily Makan
(@dailymakan)

1 Day 5 Hours Ago

#repost @syedmunawwar • • • • • Result poll kemarin menang dekat Rasem/Rasam 😆 Rasam ni menu sup dari India. Nak macam masak singgang asam jawa mak-mak,tok-tok kita melayu masak cuma lebih banyak penggunaan rempah. Masam dari air asam jawa. Hangat-pedaih dari lada hitam dan cili kering. Aroma dan rasa dari rempah-rempah. Sedap dan mengasyikkan! Sesuai makan time demam selesama bagi peluh bashah2 💦 Ni bukan real resipi sebab syed dah ubah sikit ikut citarasa. 🙏🏻😀 Moga bermanfaat 🌹 • ‘Rasem Ikan Tenggiri’ Bahan Goreng: 4 keping ikan tenggiri serbuk kunyit garam • Bahan-bahan lain: minyak bekas goreng ikan 1 sudu besar halba campur ( halba, jintan putih, jintan manis, biji sawi, urat dal ) 5-6 ulas bawang putih ( tumbuk kasar) 1-2 inchi halia ( tumbuk kasar) 1 biji bawang besar ( hiris) 4 tangkai daun kari 5-6 cili kering ( potong dua,rendam air panas) 1/2 sudu kecil serbuk jintan putih 1/2 sudu kecil sudu jintan manis 1/2 sudu kecil serbuk kunyit 2 cili hijau 1 biji tomato 1 mangkuk air asam jawa 1-2 cawan air akar ketumbar 1 sudu besar lada hitam ( tumbuk kasar) garam secukup rasa ikan yang telah digoreng daun ketumbar • #rasemikantenggiri #rasamikantenggiri #rasem #rasam #indiansoup #foodpornmalaysia #foodmalaysia #resipi #tasty #recipe #cookingvideo #syedkitchenette #dmjsmn

#repost @resepi.sedapp • • • • • Jom lah kita buat durian crepe. Jangan lupa Tag sekali kawan-kawan yang suka Durian tu😍 . Resepi: 50g Tepung Gandum 1 sudu besar Tepung Ubi Kayu 2 sudu besar gula halus 1 biji telur 1 sudu esen vanila 40 ml susu cair ( pakai fm dutch lady ) 1 gelas air (160ml) 3 sudu butter dicairkan sedikit pewarna kuning . Campurkan tepung gandum, tepung ubi & gula halus & ayak Letak susu kacau +telur+esen vanila+air +butter cair Tapis & lenggang atas kuali . Inti Kastard + whipping cream + isi durian . . ✔️Follow @shawl.cahayayati kalau nak tudung bawal dan shawl cantik berkualiti. . . Ct Resepi :Nur syazni Malek. . #resipi #menarik #nzfrozen #nzfood

#repost @resepi.sedapp • • • • • Jom lah kita buat durian crepe. Jangan lupa Tag sekali kawan-kawan yang suka Durian tu😍 . Resepi: 50g Tepung Gandum 1 sudu besar Tepung Ubi Kayu 2 sudu besar gula halus 1 biji telur 1 sudu esen vanila 40 ml susu cair ( pakai fm dutch lady ) 1 gelas air (160ml) 3 sudu butter dicairkan sedikit pewarna kuning . Campurkan tepung gandum, tepung ubi & gula halus & ayak Letak susu kacau +telur+esen vanila+air +butter cair Tapis & lenggang atas kuali . Inti Kastard + whipping cream + isi durian . . ✔️Follow @shawl.cahayayati kalau nak tudung bawal dan shawl cantik berkualiti. . . Ct Resepi :Nur syazni Malek. . #resipi #menarik #nzcrunchiestips #nzcrunchies #viralcrunchies

Sempena dgn bulan kemerdekaan.. pagi ini kite masak roti jala jalur gemilang..! 😊 . Kredit : MlmSaudi Jusoh . . Jangan lupa LIKE💗 KOMEN💬 SHARE 📤TAG 👥👤 . . . #restoran #resipi #masakan #makanan #kampung #wanita #shawl #tudung #ctdk #rotikaya #roti #rotibakar #rotiboy #roticanai #rotipuri #rotitelur #rotikosong #rotijala #sarapan #karipap #nasilemak #mamak

Sekarang mudah je ❤️ x payah da masak atas dapur lma2 😍 bancuh je produk IK dgn air panas dan kacau2 siap utk dhidangkan utk Si Kecil 😍 Boleh dapatkan #babyfood dari @babyfood.my @babyfood.my @babyfood.my Whatsapp www.wasap.my/60194206990/nakbabyfood #buburmudah #murahmurah #babyfoodselangor #buburbayi #saujanautama #puncakalam #babyfoodselangor #babyfoodterengganu #babyfoodpahang #babyfoodkedah #babyfoodpenang #babyfoodkelantan #babyfoodjohor #babyfoodbangi #babyfoodshahalam #ctdk #syukurselalu #food #foodporn #resipi #makananbayi #bazarpaknil #instantporridge #serbukayam #serbukbilis #chickenpowder #anchoviespowder #babyfoodsaujanautama

Sekarang mudah je ❤️ x payah da masak atas dapur lma2 😍 bancuh je produk IK dgn air panas dan kacau2 siap utk dhidangkan utk Si Kecil 😍 Boleh dapatkan #babyfood dari @babyfood.my @babyfood.my @babyfood.my Whatsapp www.wasap.my/60194206990/nakbabyfood #buburmudah #murahmurah #babyfoodselangor #buburbayi #saujanautama #puncakalam #babyfoodselangor #babyfoodterengganu #babyfoodpahang #babyfoodkedah #babyfoodpenang #babyfoodkelantan #babyfoodjohor #babyfoodbangi #babyfoodshahalam #ctdk #syukurselalu #food #foodporn #resipi #makananbayi #bazarpaknil #instantporridge #serbukayam #serbukbilis #chickenpowder #anchoviespowder #babyfoodsaujanautama

Khan untuk @capriceofficial RxF Rhaled - Topi Nasi Sebab ambo ore kelate Full at youtube RxF Rhaled Link at bio • Jangan lupa LIKE💗 KOMEN💬 SHARE 📤TAG 👥 • • • #restoran #resipi #masakan #makanan #kampung #wanita #shawl #tudung #ctdk #rotikaya #asam #serbukasam #kuahrojak #kecur #jeruk #asamboi #lemon #gulagula #manis #jajan #kelantanese #kotabharu

Jika kita tidak lindungi Dr Zakir Naik, maka ini mungkin kali terakhir kita mendengar nama beliau. Lepas ini tidak akan kedengaran lagi" . . Jangan lupa LIKE💗 KOMEN💬 SHARE 📤TAG 👥 • • • #restoran #resipi #masakan #makanan #kampung #wanita #shawl #tudung #ctdk #rotikaya #asam #serbukasam #kuahrojak #kecur #jeruk #asamboi #lemon #gulagula #manis #jajan #kelantanese #kotabharu

Aduhhhh abah sapo ni haha 😂 • Jangan lupa LIKE💗 KOMEN💬 SHARE 📤TAG 👥 • • • #restoran #resipi #masakan #makanan #kampung #wanita #shawl #tudung #ctdk #rotikaya #asam #serbukasam #kuahrojak #kecur #jeruk #asamboi #lemon #gulagula #manis #jajan #kelantanese #kotabharu

TART BLUEBERRY "Penat belajar mcm2 PJJ tapii kek masih tak boleh jual??" Kenapa perlu join Online Class Mamasab Academy? - Penerangan lengkap melalui video - Bahan di simpan dalam FB Group, senang untuk diakses pada bila- bila masa *BONUS ⭐⭐* Untuk students yang membeli 10 Resepi secara berkala satu satu atau sekali gus , mereka akan dapat : 👍🏻Percuma Support Group FB 👍🏻Percuma Basic Setup Business Baking 👍🏻Percuma sharing session Sales dan Marketing bersama Mamasab sendiri Founder Sabrina Bakery selama 12 bulan Mamasab akan share teknik dan sistem yg di guna oleh mamasab mcm mana secara partime Baker masih bekerja capai sale 1 juta setahun Dan tahun kedua 2017 setup kedai fizikal julai 2017.. Dan mama mencapai sale 4 juta.. ================= Untuk students yang membeli 30 Resepi secara berkala satu satu atau sekali gus , mereka akan dapat : 👍🏻Percuma Support Group FB 👍🏻Percuma Basic Setup Business Baking 👍🏻Percuma sharing session Sales dan Marketing bersama Mamasab sendiri Founder Sabrina Bakery selama 12 bulan 👍🏻Percuma Module Bina Sistem Agent dan Dropship berdasarkan pengalaman membina Agent yg mencapai sale 250ribu sebulan Mama akan ajar teknik n sistem yg mama guna pakai.. #kelaspjjonline #mamasablovers #masaksendiri #resipi #biskut #makan #food #roadtonextjutawanbakery #onlinebakingclassmamasab #pjjonlineclass #mamasabacademy #foundermamasabbakeryturunpadang #sedutilmujutawanpercuma Wasap 0193787527 tekan link di bio ya😍😍😍

MENARIK! INILAH 3 FAKTA TENTANG KEREPEK TEMPE PALING PEDAS DIDUNIA YANG PERLU KORANG TAHU. . . . . . . Ingin pelbagaikan lagi variasi perisa kpd pelanggan setia @thecraypacktempe, kami bakal melancarkan kerepek tempe paling pedas didunia bbp hari saja lagi. Hari ini, kami akan membongkarkan 3 rahsia dan fakta keunikan perisa terbaru ini. Lps ni boleh lah korang try rasa kerepek tempe paling pedas ini. . . 1#resipi utamanya merupakan kacukan antara lada hantu (bekas pemegang rekod dunia) dan habanero merah Cili ini telah diiktiraf sbg cili paling pedas didunia oleh Rekod Dunia Guiness pd 2013 dgn tahap kepedasannya berskala 2,200,000 Unit Haba Scoville (SHU). . . 2#tiada MSG Kami menggunakan bhn2 premium dan 100% organik sepenuhnya. . . 3#harga pre-order yg kami tawarkan hanya RM25 je termasuk FREE SHIPPING! Memang berbaloi2.. Jadi tunggu apa lagi? Tinggal 4 hari je lagi sebelum harga rasmi akan diumumkan. . . Anything just click link at the bio😘 . . #newcraypackflavour #launchingsoon #thecraypacktempe #craypack #sedapnamatey #premiumtempe #kerepektempe #kerepek #tempe #tempeh #resipikampung #healthylifestyle #faktacray #stokiscray #ejencray #malaysia

Jom kita try resipi ni 😍😋 Mudah je asalkan ada Cheezy Powder Dlicious 😍🧀 . . Tag kawan yang suka makan cheese! 😍🧀 . Ig ni menjual cheese powder yang tengah viral sekarang ni! . Rasa macam cheezy wedges kat kfc 🧀🧀 Senang nak dijadikan sos ayam, fries, kentang dan macam macam lagi 🍟🍔🧀🍕🌭 . Satu pek original- RM15 🧀 Satu pek spicy -RM16🧀🌶 . Semenanjung Malaysia - RM8 Sabah & Sarawak -RM12 . Kami ada buat promo utk 10 pembeli terawal. Nak tahu tentang promo tersebut? Cepat tekan link di bio! 😍 . Kami juga menyediakan khidmat cod di kawasan Kuala Lumpur! 🚗🚗💨 Khidmat Self pickup di bangsar juga disediakan 🎁 . #cheesepowder #cheesepowdermurah #cheesepowderhalal #cheesepowdermalaysia #cheese #mukbang #asmr #mukbangasmr #mukbangvideo #asmrmukbang #malaysia #viralmalaysia #makan #makanmakan #foodporn #mukbangvideo #instafood #soyummy #foodrecipe #resepimakanan #recipe #resipi #resipimudah #sedap #healthyrecipe

Repost• @samovalounge Bukan saya je cair tengok awak. Ice cream pun cair sekali wak - Bingsu rose mango🥭🌹 • • Jangan lupa LIKE💗 KOMEN💬 SHARE 📤TAG 👥👤 . . . #restoran #resipi #masakan #makanan #kampung #wanita #shawl #tudung #ctdk #rotikaya #asam #serbukasam #kuahrojak #kecur #jeruk #asamboi #lemon #gulagula #manis #jajan #kelantanese#kotabharu #samovalounge

Meh cikda bg tip macam mn nak pilih buah cempedak isi yg banyak ini.. . Tgk gambar kanan.. korang tgk antara bulatan a dan b.. A: Klu kulit dia mengembang tompok2nya.. itu maksudnya ada isi.. tgk bahagian b.. kuncup2 tajam.. tu biasanya tak dak isi.. jd makin byk tompok kembang masudnya isi dia byk.. 😊 Buah cempedak besar biasanya mmg ada isi tp klu kurus2 kulit pulak tajam biasanyalah tak ada isi.. . Ini cikda beli 2 kilo sebji.. rm6.. Isi dia puas hati baq anggg...😍😍 . #kesian tgk ada yg share beli rm18 tp ada 4 ke5 ulas je isinya.. ~dua gambar buah yg lain2.. 1 isi putih dan ulas nipis...1 lagi buah kuning ulas tebal . Kredit : Nurul Wahida Hamzah . #restoran #resipi #masakan #makanan #malaysia #kampung #buah #buahsegar #durian #musangking #rambutan #manggis #mangga #pisang #tembikai #betik #tembikaisusu #nangka #cempedak

Sejenis yang suka makan kerak.. Siapa tu?... 🤦🏻‍♀️😅 . . #rasashare #majalahrasa #tip #petua #resipi #recipe #resepi #foodhacks #foodporn #viral #kerak #nasi

Pengat Bebola Durian Sedap Tak Terkata! PENGAT BEBOLA DURIAN Bahan: Durian 7-8 ulas Buang biji dan lenyek2 kan isi durian Gaul kn isi durian td dgn tepung pulut.. Jgn tmbah air ya.. Nnti x rsa manis durian ingt! Tepung pulut tawww.. Bkn tpung gndum atau tpung beras. Isi durian n tepung pulut td.. Gaul smpai jd doh mcm ni.. Asal x lekat kt tgn tu mkna nya dh jadi la tu. Dh siap, bentuk kn bulat2 kecik.. Didihkn air, kemudian masuk kn bebola durian td,make sure air btl2 panas n menggelegak ya. Dah siaaapppp nak tahu tepung tu dh betul2 masak, masa dia duduk dlm air yg mnggelegak td, dia akn timbul kt ats permukaan air time tu dh blh angkt laa.. Skrg buat kuah dia.. Msuk kn santan dlm periuk. Kalo pakai sntan kotak, letak separuh je. Tmbah air sikit jgn bg pekat sgt.. Letak la dua helai daun pndan nk kasi kuah tu wangi guna kn api prlahan ya.. Jgn bg sntan tu mnggelegak Kemudian, msuk kn 2 ulas durian utk perasa yg sgt kuat kt dlm kuah tu nk guna lbih pn blh.. Xde masalah tp nnti kuah tu akn jd sgt pekat. Masuk kn gula merah.. Nk letak gula melaka pn bolehh... Akhir skali, masuk kn laa bebola durian yg kita dh masak awal td.. Gaul rata, bg dia mendidih manja2 lpas tuuuuu... DONE😋😋😋 Dh blh hidang.. Makan panas2 xsedapp masuk dlm peti ais, mkn sejuk2 baru umphhh slmt mencuba! Kredit: Aneka Resipi Kuih Muih #rasashare #majalahrasa #tip #petua #resipi #recipe #resepi #foodhacks #foodporn #homemade

Mengidam tapi bajet xde 😝😝 . . Jangan lupa LIKE💗 KOMEN💬 SHARE 📤TAG 👥👤 . . . #restoran #resipi #masakan #makanan #kampung #wanita #shawl #tudung #ctdk #rotikaya #anggur #laici #longan #manis #pencucimulut #buah #durian #musangking #rambutan #manggis #mangga #pisang

Mi Rebus Daging Terlajak Sedap!Kuah yang pekat, enak berperisa serta rasa manis-manis daging. Memang layan! Rugi kalau tak cuba. Resipi ini menggunakan ubi keledek. Selain itu, boleh juga digantikan dengan ubi kentang. BAHAN-BAHAN: 1kg mi kuning | dicelur 2 tangkai daun sup | dihiris kasar 1 biji limau nipis | dihiris 2 biji cili hijau | dihiris Bawang goreng secukupnya 2 biji telur rebus | dibelah dua 2 keping tauhu goreng | dihiris nipis BAHAN KUAH: 2 biji keledek oren saiz sederhana | dibuangkan kulit 250gm daging | dihiris 3 biji bawang besar | kisar halus 4 ulas bawang putih | kisar halus 6cm halia | kisar halus 1.5cm kunyit hidup | kisar halus 2 biji tomato |potong dadu 3 sudu makan serbuk kari daging 1 sudu teh serbuk jintan putih 1 batang kulit kayu manis 2 sudu makan cili kisar 1 sudu makan tepung jagung. 4 sudu makan udang geragau kering | ditumbuk halus 100ml air asam jawa 1 liter air rebusan Minyak memasak untuk menumis Garam dan gula secukup rasa CARA MEMASAK: - Rebus ubi keledek hingga masak dan lenyekkan. - Di dalam periuk besar, panaskan minyak dan tumis bahan kisar, cili kisar dan kulit kayu manis sehingga naik bau. Kemudian masukkan daging. - Kemudian masukan serbuk kari daging dan serbuk jintan putih. Kacau hingga sebati. - Masukan buah tomato dan air rebusan. Biarkan sehingga mendidih. - Seterusnya masukkan keledek yang sudah dilenyekkan. Kacau sehingga kuah kelihatan sedikit pekat dan masukkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan sedikit air. - Masukkan udang geragau yang telah ditumbuk ke dalam kuah dan pastikan sentiasa dikacau supaya keledek tidak melekat di dasar periuk. - Masak sehingga daging empuk dan perasakan dengan garam serta gula dengan secukup rasa. - Hidangkannya bersama mi kuning dan bahan-bahan sampingan lain. . . #rasashare #majalahrasa #tip #petua #resipi #recipe #resepi #foodhacks #foodporn #homemade #meerebusdaging

Turn on korang punya speaker🔊 . Orang-orang KB korang kena try Fruity Soda Bubble dari @coffeesquadkb. Boba yang lain dari yang lain. Boleh pecah dalam mulut geng! . . 👉Follow @coffeesquadkb sekarang 👉Follow @coffeesquadkb sekarang • Jangan lupa LIKE💗 KOMEN💬 SHARE 📤TAG 👥 • • • #restoran #resipi #masakan #makanan #kampung #wanita #shawl #tudung #ctdk #rotikaya #asam #serbukasam #kuahrojak #kecur #jeruk #asamboi #lemon #gulagula #manis #jajan #kelantanese #kotabharu

‪McDonalds kat Bukit Bintang tukar nama jadi Mekdi untuk nampak lebih “Malaysian”. Alaa macam yang korang biasa sebut tu jugak. Hehe. Tapi ini sempena sambutan kemerdekaan sahaja ya.‬ . . Jangan lupa LIKE💗 KOMEN💬 SHARE 📤TAG 👥👤 . . . #restoran #resipi #masakan #makanan #kampung #wanita #shawl #tudung #ctdk #rotikaya #kfc #kfry #mcdonalds #tealive #chatime #bubbletea #coolblog #gongcha #starbucksmalaysia #lazada #shopee

Salam Sauce
(@salam_sauce)

1 Day 23 Hours Ago

Nak Makan Mi Segera Goreng "Pedaslah"? Mai tgk resipi ni: Bahan-Bahan: 1 paket mee segera perisa kari 1 sudu minyak masak 1 telur 1/2 sudu Salam Sos Cili Manis Perisa Thai 1 sudu Salam Kicap Manis Pedas 1/4 sawi 1 tomato (dipotong) 1 tauhu (goreng dan buang minyak yang berlebihan) 100g sotong (bersihkan dan siap dipotong) 1 limau kasturi Cara Masak: 1. Didih dan masak mee segera perisa kari (masukkan mee sahaja, ketepikan perasa kari) dalam periuk. Apabila mee dah sedia dimasak, tapiskan air didih dan tepikan mee. 2. Panaskan minyak masak dalam kuali. Apabila minyak dah panas, masukkan telur sekali dengan Salam Sos Cili Manis Perisa Thai dan Salam Kicap Manis Pedas, kacau sehingga sebati. 3. Apabila telur dah masak, masukkan mee, perasa kari, sawi, tomato dan tauhu goreng. 4. Kacau sehingga telur menjadi kepingan kecil, masukkan sotong dan biarkan ia dimasak untuk 2 - 3 minit. 5. Siap! Hidangkan dengan sekeping limau kasturi kat tepi, sedap betul! #salamsauce #soschili #soskicap #kicapmanis #kicappedas #resipi #resipi #sedap #makanansedap #halalmalaysia

"Penat belajar mcm2 PJJ tapii kek masih tak boleh jual??" Kenapa perlu join Online Class Mamasab Academy? - Penerangan lengkap melalui video - Bahan di simpan dalam FB Group, senang untuk diakses pada bila- bila masa *BONUS ⭐⭐* Untuk students yang membeli 10 Resepi secara berkala satu satu atau sekali gus , mereka akan dapat : 👍🏻Percuma Support Group FB 👍🏻Percuma Basic Setup Business Baking 👍🏻Percuma sharing session Sales dan Marketing bersama Mamasab sendiri Founder Sabrina Bakery selama 12 bulan Mamasab akan share teknik dan sistem yg di guna oleh mamasab mcm mana secara partime Baker masih bekerja capai sale 1 juta setahun Dan tahun kedua 2017 setup kedai fizikal julai 2017.. Dan mama mencapai sale 4 juta.. ================= Untuk students yang membeli 30 Resepi secara berkala satu satu atau sekali gus , mereka akan dapat : 👍🏻Percuma Support Group FB 👍🏻Percuma Basic Setup Business Baking 👍🏻Percuma sharing session Sales dan Marketing bersama Mamasab sendiri Founder Sabrina Bakery selama 12 bulan 👍🏻Percuma Module Bina Sistem Agent dan Dropship berdasarkan pengalaman membina Agent yg mencapai sale 250ribu sebulan Mama akan ajar teknik n sistem yg mama guna pakai.. #kelaspjjonline #mamasablovers #masaksendiri #resipi #biskut #makan #food #roadtonextjutawanbakery #onlinebakingclassmamasab #pjjonlineclass #mamasabacademy #foundermamasabbakeryturunpadang #sedutilmujutawanpercuma Wasap 0193787527 tekan link di bio ya😍😍😍

Klik follow ig ni kalau nak tengok masakan yang simple. ⠀ Kalau sebut lauk kobis, sis memang layan sangat lauk kobis mcm ni. Kobis goreng je. ⠀ Bukan la nk kata tak makan kobis masak lemak, kobis mamak, dan kobis style lain tu semua. . .sis makan je, cuma kobis goreng macam ni la paling sis suka sangat. ⠀ Kalau kata lauk ni je ada, takde lauk lain dah, tetap layan. Memang pembuka selera lah lauk ni. ⠀ #zinniazacooks ⠀ Nak beli produk Shaklee, boleh beli di @vitaminbyzai ❤️ sis trusted seller since 2012 lagi. ❤️ ⠀ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Ohhh Jahhh.... Mah keudara lagiiii. Resipi hari ni ialah fav Bang Mat kau! #semuapunfavbangmatkau Sambal telur ni lain org lain Cara masak. But my base sambal lebih kurang sama. TAPI! Telur kena rebus and goreng baru sedap! Setiap kali masak sambal telur mesti teringat kat arwah abah 😔. Hope korang suka resipi ni.. Try resipi ni and tell Me your review okay! Selamat mencubaaaa Jahh! Enjoy!! #lyndarahim #lyndarahimkl #lyndarahimbeauty #mahkeudaralagi #cooking #resipi #cookingshow #meegoreng #favbangmattkau #cookingwithlove #sambaltelur #kenanganwithmyabah #rinduarwahabah #tefal

Budak budak mana pandai tipu 🤭 Kalau dia cakap sedap tu memang sedaplah jawabnya 😍😋🧀 . . Tag kawan yang suka makan cheese! 😍🧀 . Ig ni menjual cheese powder yang tengah viral sekarang ni! . Rasa macam cheezy wedges kat kfc 🧀🧀 Senang nak dijadikan sos ayam, fries, kentang dan macam macam lagi 🍟🍔🧀🍕🌭 . Satu pek original- RM15 🧀 Satu pek spicy -RM16🧀🌶 . Semenanjung Malaysia - RM8 Sabah & Sarawak -RM12 . Kami ada buat promo utk 10 pembeli terawal. Nak tahu tentang promo tersebut? Cepat tekan link di bio! 😍 . Kami juga menyediakan khidmat cod di kawasan Kuala Lumpur! 🚗🚗💨 Khidmat Self pickup di bangsar juga disediakan 🎁 . #cheesepowder #cheesepowdermurah #cheesepowderhalal #cheesepowdermalaysia #cheese #mukbang #asmr #mukbangasmr #mukbangvideo #asmrmukbang #malaysia #viralmalaysia #makan #makanmakan #foodporn #mukbangvideo #instafood #soyummy #foodrecipe #resepimakanan #recipe #resipi #resipimudah #sedap #healthyrecipe

Aduh habis meleleh dan juicy sangat. Tag kawan yang suka jenis yg macam ni. Kredit : @wingjawn #resepi #resipi #penselpen #sedap -------------------------------------------- 💥FOLLOW @penselpendotcom

Lebih local dan mesra nama tu... Mek Di, Che D... Popular la sape nama pangkal huruf D🙋🏻‍♀️ . .. #rasashare #majalahrasa #tip #petua #resipi #recipe #resepi #foodhacks #foodporn #viral #rasanews